Izrael presúva sily k hraniciam s Gazou, očakáva sa pozemná ofenzíva

16.11.2012 Celý región

Tel Aviv/Washington 15. novembra (TASR) - Izraelské vojenské sily sa dnes presúvali k hraniciam s pásmom Gazy pred očakávanou pozemnou ofenzívou proti palestínskym militantom.

Izraelské televízne stanice uviedli, že sa pozemná ofenzíva očakáva v piatok. Minister obrany Ehud Barak súčasne povolal do služby časť rezervistov, podľa vyjadrenia hovorcu armády pôjde až o 30.000 vojakov. Oznámila to agentúra Associated Press.

Predstavitelia armády uviedli, že sa pripravujú na prípadnú pozemnú operáciu, ale rozhodnutie o vstupe do pásma Gazy zatiaľ nepadlo.

Izraelské letectvo, ktoré začalo v stredu ofenzívu v pásme Gazy, dnes večer bombardovalo ciele pri najmenej 25 útokoch nasledujúcich tesne po sebe. Palestínčania opätovali paľbu z okolia mesta Gazy, ich rakety smerovali do južného Izraela.

Ehud Barak dnes varoval palestínskych militantov, že zaplatia za vystrelenie dvoch rakiet na Tel Aviv. Ide o prvý takýto útok na obchodnú metropolu Izraela od vojny v Perzskom zálive v roku 1991.

"Táto eskalácia (konfliktu) si vyžiada presnú cenu, ktorú bude musieť zaplatiť druhá strana," povedal v rozhlase. Jedna z rakiet, ku ktorých vystreleniu sa prihlásil Islamský džihád z pásma Gazy, dopadla do mora, druhá na voľné priestranstvo. Nik nebol zranený a rakety údajne nespôsobili žiadnu škodu.

Americký prezident Barack Obama dnes odsúdil raketové útoky z Gazy na Izrael. Povedal, že neexistuje "žiadne ospravedlnenie" pre takéto "zbabelé" činy Hamasu. Novinárov o tom informoval jeho hovorca Jay Carney počas letu do New Yorku, kde si chcel Obama pozrieť škody zo superbúrky Sandy.
 

Vyberte región